Wat is Taichi

Oud maar springlevend
Taichi Chuan, kortweg taichi, kennen wij vooral als een eeuwenoude bewegingskunst uit China. Iedereen heeft weleens in het park de langzaam en sierlijk bewegende mensen gezien. Minder bekend is dat het ook een gevechtskunst is. In tegenstelling tot de meeste andere martiale kunsten is taichi niet gebaseerd op spierkracht en agressie. De kracht komt voort uit ontspannen bewegen. Zo wordt de energie, de chi (of: qi), opgewekt. Vandaar dat taichi goed is voor je gezondheid en algehele weerbaarheid.

“Wees stil als een berg, beweeg als een machtige rivier”

Een juiste ontspannen lichaamshouding zet ieder gewricht en elke spier open voor goede doorbloeding en doorstroming van energie. Door aandachtig en gestaag te bewegen, ontwikkel je kracht en gratie. Zo bevorder je niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke veerkracht.

Het uiteindelijke ideaal is om even soepel en spontaan te bewegen als een kind, zo sterk te zijn als een houthakker en zo wijs en onverstoorbaar te worden als een grijsaard. Om hier iets van te gaan merken, is het vooral zaak om regelmatig taichi te doen. Al is het maar 5 minuten per keer. De principes van zachtheid en ontspanning zorgen ervoor dat taichi gewoon plezierig is om te doen en een weldadige invloed heeft op lichaam en geest.

Advertenties