Investeren in verlies

Gisteren alweer staatsloten gekocht! Op de vorige loten had ik in ieder geval mijn geld terug plus wat meer. Beter dan sparen toch? Bij de bank krijg ik geen rente. Ik betrap mezelf erop dat ik nog een gokje wil wagen. Maar ik kan ook mijn hele inleg verliezen natuurlijk.  “If you can meet Triumph and Disaster / and treat those two imposters just the same”.

Dit citaat hangt boven de spelersingang naar het centre tenniscourt op Wimbledon. Het is een fragment uit een gedicht van Rudyard Kipling. Elke regel begint steeds met “if” met als slotzin “Yours is the Earth and everything that’s in it” (zie voor het hele gedicht http://bit.ly/2xaDigD). De strekking is: zorg dat je niet meegesleept wordt door de ups-and-downs van je gedachten, dromen, beslissingen, successen en tegenslagen. Iemand die zich niet wil laten ontmoedigen door verlies en het hoofd niet op hol wil laten brengen door succes wordt als een klassieke gentleman: altijd hoffelijk en bescheiden. Geen wonder dat juist een 19e eeuwse Britse dichter dit ideaal in zijn gedicht heeft verwoord.

In taichi is dit te vergelijken met ontspannen zijn onder alle omstandigheden: bij aanval en verdediging, bij winst en verlies. Taichi-meester Cheng Man-ch’ing (zie http://taichionline.nl/cheng-man-ching/ voor meer info) ging zelfs nog een stapje verder: investeer in verlies. 

Hij bedoelde dat je beter kunt verliezen dan uiterlijk resultaat te boeken maar de taichi-principes daarmee veronachtzaamt. Bij taichi moet je niet bang zijn om uit je evenwicht te raken als je probeert te ontspannen. Op één been staan kun je ook doen door allerlei spieren extra aan te spannen, maar dan durf je niet te vertrouwen. Dan red je je eruit met een handigheid en spierkracht. Investeer je in verlies, dan leer je je over te geven aan zwaartekracht en zachtheid. Dat leidt tot moeiteloos evenwicht en nog meer ontspanning.

Hoe dan ook, Cheng Man-ch’ing was volgens zijn leerlingen een echte gentleman.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s