Zelfzorg: Trump en Taichi

De uitdrukking “Die zorgt goed voor zichzelf” betekent in sommige kringen dat je streeft naar steeds meer geld, macht en aanzien. De Amerikaanse president Donald Trump is zo iemand. Elke dag werkt hij aan vergroting van zijn macht en eigen zakelijke belangen. In het oude Griekenland en het Romeinse rijk bestond het begrip zelfzorg ook. Die ‘zorg voor zichzelf’ hield in dat je praktische en ethische wijsheid ontwikkelde, met behulp van oefening, aandacht en zelfreflectie (Grieks: epimeleia heautou). Dit betekende dat je dagelijks terugkeek hoe je je die dag had gedragen, en daar de volgende dag opnieuw aan werkte. Zo werd je iemand die verantwoordelijkheid voor zijn eigen welzijn en zelfbeheersing nam, en zich zo ook beter kon afstemmen op het welzijn van anderen (zie http://www.amboanthos.nl/boek/het-leven-als-kunstwerk/ p. 55 e.v.)

De training van lichaam en geest door bijvoorbeeld taichi sluit hier nauw bij aan. Door aandacht en ijver kun je de juiste ontspannen houding en bewegingen oefenen. Dat wat je oefent, wordt vaardigheid en gewoonte: meer ontspannen en rechter in het leven staan. Als je streeft naar mentale en fysieke veerkracht, dan durf  je te oefenen en op jezelf te reflecteren, en zo bouw je elke dag verder aan een levendige relatie met jezelf en je omgeving. Dat is de taichi-manier van zorgen voor jezelf.

President Trump is in zijn eigen ogen succesvol en sluit zich af voor alles wat niet in zijn straatje past. Hij is bovendien snel afgeleid en kijkt liever tv. Hij vindt dat beter voor zijn evenwicht (zie de eerste 2  minuten van http://abcnews.go.com/GMA/video/trump-redecorates-white-house-gold-walls-chandelier-47366996). Zo wordt hij elke dag beter in het zich afsluiten en zichzelf afleiden. Resultaat: een ontevreden gezicht en fysiek (en mentaal) wankel op de benen http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/28/revealed-real-reason-donald-trump-theresa-may-held-hands-not/. Nou Donald, een beetje meer bewegen en klassieke zelfzorg kan geen kwaad. Taichi voor Trump!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s