Vissen naar succes

Psycholoog Viktor Frankl adviseert ons voor ons levensgeluk niet te streven naar succes. Johan Cruijff lijkt het ermee eens, want “je gaat het pas zien als het door hebt”. Dat lijkt wel net zo onmogelijk als taichi-meesters zouden roepen: “Je gaat de chi voelen als je die laat stromen”. Ja tuurlijk: je hebt succes als je succes hebt.

Om je gerust te stellen: door op de les en soms thuis taichi te doen, kun je echt wel succes boeken. In mijn vorige blog (https://taichi4you.wordpress.com/2017/06/10/geluk-en-zelfdiscipline-5-tips/) gaf ik hiervoor een paar tips. Het belangrijkste dat je kunt doen is opmerken wat er gebeurt, ongeacht of het fout of juist goed gaat. Leren begint met opmerken en kijken. Een mooi voorbeeld daarvan is het beroemde verhaal van de Amerikaanse bioloog Samuel H. Scudder (1837-1911) die van zijn hoogleraar Agassiz als eerste opdracht een vis moest bestuderen. Na een korte instructie liet hij Scudder met de vis achter. En nu, waarop moest hij letten? Hij ging wat notities maken en dacht na 10 minuten klaar te zijn. Maar de rest van de middag kwam Agassiz niet meer terug. Toen ging Scudder de vis maar tekenen. De volgende dag kwam Agassiz eindelijk langs. Hij was blij met de notities en vooral dat Scudder was begonnen met natekenen, maar het was niet genoeg. Agassiz spoorde Scudder aan nog beter te kijken en liet hem weer achter met de vis. Zo ging het drie dagen door (zie http://people.bethel.edu/~dhoward/resources/agassizfish/agassizfish.htm).

Heeft Scudder uiteindelijk de juiste kenmerken opgesomd van die vis? Daar ging het Agassiz niet om. Scudder moest leren kijken, met volle aandacht, zonder specifiek doel. Ondertussen kwam hij veel te weten. Net als bij Scudder en de vis, is “durf op te merken” een vorm van kijken als doel op zich. Zodra je taichi doet, ga je -zonder hiernaar te streven- opmerken waar je gespannen bent en hoe soepel alles wel of niet beweegt. Wie weet ga je wat zien en krijg je het door.

(Illustratie: De Tomtate, Haemulon aurolineatum, door Diana Rome Peebles 1998. Met toestemming van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, Division of Marine Fisheries)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s