Het spel van inspanning en ontspanning

bomenrijAls we willen ontspannen, moeten we ons inspannen, zo simpel is het. Want zoals ik al schreef: ontspanning is niet iets wat je doet, maar iets wat je toelaat (zie mijn blog https://taichi4you.wordpress.com/2017/01/12/taichi-en-de-kunst-van-het-ontspannen/). Bij taichi gebruiken we bij onze inspanning de trekkracht van de zwaartekracht en de weerstand van het water.

Bij het staan gebruiken we de zwaartekracht om meer geworteld te raken en ons zwaartepunt te verleggen van ons hoofd naar onze onderbuik: het tan tièn (spelling: dan tian) dat onder de navel ligt. Als het hoofd aan een denkbeeldig touwtje aan het plafond hangt en onze rug recht is, kunnen onze onderrug en schouders ontspannen. Onze voeten voelen we op de grond drukken, met het gewicht iets meer op de voorvoet. Zo wordt ons skelet optimaal gebruikt.

Als we in deze houding de zwaarte van onze spieren gaan voelen, is dat een goed teken. Dan spannen we geen overbodige spieren meer in om onze rechte houding in stand te houden. Eindelijk kunnen ze als kleren aan een hangertje gaan ontspannen op hun plaats in het bottenstelsel.

Bij beweging gebruiken we onze spieren alsof ze in water bewegen. Zo worden onze bewegingen lichter en gelijkmatiger terwijl tegelijk onze spieren zich moeten inspannen. Of het nu echt of denkbeeldig zwemmen is, in beide gevallen worden heel veel spieren gelijkmatig en krachtig ingespannen. Hoe beter dit gaat, des te meer kunnen we onze spieren ontspannen, zowel in beweging als in rust.

Ontspanning is afhankelijk van de mate en kwaliteit van inspanning. Als je te fanatiek en met te gespannen spieren beweegt, kan dit eerder leiden tot uitputting en blessure. Na zo’n inspanning treedt er niet als vanzelf ontspanning op. Juiste inspanning kun je herkennen aan de spontane ontspanning en het herstel die erop volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s