Nooit te oud voor taichi

bomen_4Zijn we eenmaal de 65 gepasseerd, dan is een goede conditie niet meer zo vanzelfsprekend. De gewrichten en spieren kunnen niet meer zo sterk en soepel functioneren. We struikelen over een stoepje dat vroeger geen probleem was. Uit de stoel opstaan gaat minder makkelijk. We onthouden sommige dingen niet zo goed en zijn trager in ons denken. Kortom: ouder worden is niet voor watjes!

In China is het heel gewoon om als je ouder en strammer wordt, regelmatig oefeningen te doen, met name taichi. Omdat taichi altijd zachtheid en ontspanning als basisprincipes hanteert, zijn taichi-bewegingen heel geschikt voor ouderen. Dat wordt bevestigd door recent wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van taichi voor senioren, die allerlei chronische klachten kunnen hebben. In 2015 heeft bijvoorbeeld British Journal for Sports Medicine verslag gedaan van een groot onderzoek over de heilzame effecten van taichi. Lees een Nederlandse samenvatting hier www.gezondheidsnet.nl/yoga-en-mindfulness/tai-chi-kan-helpen-bij-chronische-aandoeningen

Onlangs was ik in Zwanenburg (vlakbij Halfweg) om te praten over taichi aan senioren. Het zorgcentrum Eigen Haard (www.amstelring.nl/eigenhaard)wil graag voor haar bewoners en omwonende senioren als “huis van de buurt” sociale en sportieve activiteiten organiseren. In het kader van valpreventie lijkt taichi een goed idee. Want taichi-oefeningen bevorderen het evenwicht en maken enkels en beenspieren sterker. Bovendien valt er veel te winnen aan energie en soepelheid door gewoon met aandacht te gaan bewegen. Buurtcentrum De Hoek (www.dehoek.org/volwassenen/sport-en-beweging/tai-chi-relax-beginners) huurt mij als taichi-docent in om op locatie (zorgcentrum Eigen Haard) lessen te gaan verzorgen. Dat alles op initiatief van Sportservice Noord-Holland (www.sportservicehaarlemmermeer.nl/region.php?regionId=2) afdeling Haarlemmermeer, een stichting die namens de provincie sport en beweging probeert te bevorderen.

Op maandag 23 januari  is iedereen welkom op Sparrenlaan 1 te Zwanenburg om vanaf 10u30 mee te doen met de gratis demonstratieles taichi voor senioren.

Update: Er is genoeg belangstelling, dus we beginnen 30 januari in Zwanenburg met taichi voor senioren!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s