Taichi en de kunst van het ontspannen

landschapmetbomen

Er zijn zo van die dingen die niet gemakkelijk op commando gaan. Als je met elkaar op de foto gaat, dan probeer je vrolijk en lachend te kijken. Niemand wil er sullig of verveeld op staan. Maar dat lukt niet altijd. Amsterdammers roepen dan “lachen kreng!” In slaap vallen is ook iets dat bij veel mensen niet met één druk op de knop gaat. Daarvoor moet het licht in ieder geval uit, en moet je

lekker kunnen liggen in een stille kamer. En vooral geen muizenissen en stress aan je hoofd hebben.

In beide gevallen speelt ontspanning een belangrijke rol. Op commando ontspannen is lastig, vooral als je zonder veel rust doorgaat met werken en activiteiten. Tijdens de taichi-les zul je regelmatig horen over de kunst van het ontspannen. In alle boeken en klassieke teksten over taichi is dat steeds het belangrijkste devies: ontspan! Natuurlijk zijn de oefeningen die je krijgt aangereikt al zo dat ze je helpen om steeds meer ontspannen te bewegen.

Maar eigenlijk is ontspannen niet iets wat je doet, maar dat je stopt met iets te doen. Ontspannen begint met de druk van de ketel halen. Geef jezelf de tijd om even niet iets te doen, neem de ruimte. En vooral: wees vriendelijk. Taichi is steeds gericht op harmonie met alle elementen, dus ook met gespannenheid. Als we merken dat we ergens gespannen zijn, kunnen we dat vriendelijk opmerken.

“Hé, mijn schouders zijn gespannen”. Je hoeft niet meteen alles te kunnen ontspannen. Door geregeld taichi te doen, begin je steeds beter en vriendelijker op te merken dat je gespannen bent. Na de zoveelste vriendelijke constatering van een gespannenheid kun je ontspannen.

Advertisements

One thought on “Taichi en de kunst van het ontspannen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s